Och..

[17:34]

PRINCIPER FÖR ETT HÅLLBART TRAFIKSYSTEM

Tomas Kåberger, Göteborgs Miljövetenskapliga centrum, Chalmers Tekniska högskola


"Tomas relaterade vad Churchill sagt: En människas död är en tragedi. Tusen människors död är statistik.

I Europa drabbas 100 000 människor fr.a. trafikolyckor, luftrörsproblem och buller. Detta är bieffekter av verksamheter som inte naturligt betalas, dvs. som ej betalar samhällskostnaderna för infrastrukturens utbyggnad. Ekonomiska principer har tagits fram, men de följs ej. Den som orsakar kostnader på miljön ska betala. Detta används ej i besluten. Drivmedelsskatter blir alltid orättvisa. Jämför Paris & Pajala: "Min släkting i Pajala blev glad när hon hörde bullret av en bil." I Schweiz lägger man skatt på lång-tradare utifrån prestanda mm. I Sverige fick vi ta bort kilometer-skatten, troligen pga. EU.

Öresundsbron är ett intressant exempel på att byggarna lyckades få miljörörelsen mot sig ned följd att projektet måste vara ekonom fördelaktigt. Men egentligen var de ekomonomiska konsekvenserna mycket större än miljöeffekterna. Hallandsåstunneln annat exempel på ekonomisk misshushållning som dessutom gett dålig miljö. Individuell maximering av lyckan medför en negativ påverkan på samhället. Ett exempel är de stora bilarna som marknadsförs som upplevelseskapande. Risken vid krock för förare och passa-gerare är mindre om de sitter i stor tung bil. Men den tunga bilen är farligare för fotgängare, cyklister, småbilar. Dessutom drar den stora resurser av alla slag.

Idag transporterar vi våra barn till skolorna för att det är så mycket farlig trafik. Detta skapar i sin tur ännu mer farlig trafik. Vi vill alla bo i skogen vid vägs ände, utan bilbuller. Men för att bo där måste vi ha bil ? Hur väljer vi själva transporter? Har vi analyserat vår egen rationalitet? "

Finns mycket att tycka om saker här i världen, och det blir inte lättare när man inser hur mycket skit som faktiskt försiggår hela tiden, varje år, varje dag, var minut..

Over and Out//


Kommentarer:

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits